24h Callcenter: 0800 7009 (gratis)

24h Callcenter: 0800 7009

A Saint-Gobain brand - Powered by Glassdrive BV

Snel weer onderweg
bij de grootste autoruit hersteller

Mag je rijden met een barst in je voorruit?

4 september 2023 om 11:38

Je hebt misschien weleens een sterretje of een barst in een voorruit gezien. Dit kan gebeuren door een steentje dat omhoog spat van het wegdek, of door andere ongelukjes. Maar wat moet je eigenlijk doen als je een barst in je voorruit hebt? Mag je gewoon blijven rijden met die barst of zijn er regels en risico's waarmee je rekening moet houden? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je alle informatie die je nodig hebt.

De wettelijke regels

Laten we beginnen met de wettelijke regels. In veel landen, waaronder Nederland en België, gelden specifieke regels met betrekking tot de staat van je autoruit. Over het algemeen geldt dat je een boete kunt krijgen als je rijdt met een barst die het zicht van de bestuurder belemmert. Deze boete kan behoorlijk hoog zijn, en in sommige gevallen kan het leiden tot puntenaftrek op je rijbewijs. 

Het risico van rijden met een barst in je voorruit

Naast de wettelijke aspecten is het ook belangrijk om de veiligheidsrisico's te begrijpen die gepaard gaan met het rijden met een barst in je voorruit. Het is natuurlijk ook onveilig om te rijden met een barst, omdat de barst groter kan worden en dat je zicht nog meer belemmert. 

Een beschadigde voorruit kan de structurele integriteit van het voertuig aantasten en kan gevaarlijk zijn in geval van een ongeval. Hier zijn enkele risico's die je moet overwegen:

Risico 1 - verminderd zicht

Een barst in de voorruit kan je zicht belemmeren. Het kan reflecties veroorzaken van de zon of tegenliggers, wat gevaarlijk kan zijn, vooral 's nachts.

Risico 2 - verzwakte structuur

De voorruit speelt een belangrijke rol bij de structurele integriteit van een voertuig. Een beschadigde ruit kan minder sterk zijn en kan bij een ongeval eerder barsten of breken, wat de veiligheid van de inzittenden in gevaar kan brengen.

Risico 3 - airbags

Moderne auto's zijn uitgerust met airbags die vanuit de voorruit kunnen worden ontplooid. Een beschadigde voorruit kan het goed functioneren van deze airbags belemmeren, wat ernstige gevolgen kan hebben in geval van een botsing.

Risico 4 - verhoogd risico op een ongeval

Een verminderd zicht en de afleiding die gepaard gaat met het proberen te kijken door een barst in de voorruit, kunnen het risico op een ongeval verhogen.

Wat te doen als je een barst in je voorruit hebt

Als je een barst in je voorruit hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hier zijn de stappen die je moet overwegen:

Laat de schade beoordelen

Breng je voertuig naar een professionele vestiging van Glassdrive om de schade te laten beoordelen. Zij kunnen vaststellen of de voorruit kan worden gerepareerd of dat deze moet worden vervangen.

Repareren of vervangen

Afhankelijk van de grootte en locatie van de barst, kunnen onze specialisten adviseren om de autoruit te repareren of te vervangen. Barsten en sterretjes die kleiner zijn een 2,- munt kunnen vaak worden gerepareerd. Als de schade groter is, zal de hele ruit vervangen moeten worden.

Controleer je verzekering

Controleer je autoverzekering om te zien of de reparatie of vervanging van de voorruit wordt gedekt. In sommige gevallen kun je aanspraak maken op een vergoeding zonder je eigen risico te hoeven betalen.

Laat het professioneel doen

Het is essentieel om de reparatie of vervanging te laten uitvoeren door een gekwalificeerde professional van Glassdrive. Ze hebben de juiste uitrusting en ervaring om de klus correct en veilig uit te voeren. Plan hier uw afspraak

Terug naar overzicht

Wij waarderen uw feedback

Bel mij terug
Uw bericht is succesvol verstuurd. Wij nemen contact met u op.
Wij konden het bericht niet versturen, probeer opnieuw.

Vul je gegevens in en wij bellen je terug, op het door jouw gewenste tijdstip.

Uw gegevens worden door ons vertrouwelijk behandeld, door te klikken op Bel mij terug gaat u akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.