24h Callcenter: 0800 7009 (gratis)

24h Callcenter: 0800 7009

A Saint-Gobain brand - Powered by Glassdrive BV

Snel weer onderweg
bij de grootste autoruit hersteller

Ruitenwissers vervangen: wanneer en hoe?

4 september 2023 om 11:21

Ruitenwissers vervangen: wanneer en hoe?

Het is iets waar vaak niet aan wordt gedacht, maar toch erg belangrijk is: uw ruitenwissers vervangen. Door het weer en het gebruik ervan, slijten de rubbers op ruitenwissers, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Het gevolg? Strepen op de ramen, ruitenwissers die geluid maken of zelfs stuiteren over de ramen. Gevaarlijk, omdat u minder goed zicht hebt. Hoog tijd voor vervanging! 

Waarom ruitenwissers vervangen?

Vervang uw ruitenwissers op tijd!

Het is belangrijk uw ruitenwissers op tijd te vervangen, want als u te lang rijdt met versleten ruitenwissers, kan dit gevaarlijke situaties op de weg opleveren. Als u bijvoorbeeld op de snelweg rijdt, de zon laag hangt, u in een regenbui terecht komt en uw ruitenwissers strepen veroorzaken op de ramen, verliest u zicht en kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Rijd hier niet te lang mee door! Merkt u dat uw ruitenwissers slijten? Vervang ze op tijd!

Wanneer ruitenwissers vervangen?

Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen?
Idealiter vervangt u uw ruitenwissers voordat ze gevaarlijke situaties opleveren, maar wanneer is dat? Er zijn drie kenmerken die u vertellen dat uw ruitenwissers toe zijn aan vervanging. 

1 - Ruitenwissers trekken strepen
2 - Ruitenwissers maken geluid
3 - Ruitenwissers stuiteren

1. Ruitenwissers trekken strepen

Strepen op uw ramen wilt u liever niet. Zeker niet als u hoge snelheden rijdt. Merkt u dat uw ruitenwissers strepen op de ruiten trekken of een waas achterlaten? Dan is het tijd om ze te vervangen. 

Ruitenwissers maken geluid

Maken uw ruitenwissers een piepend, slepend of ratelend geluid wanneer ze over uw ruiten vegen? Dat komt doordat het rubber hard is geworden en de soepelheid is afgenomen. Dit zal alleen maar verergeren, omdat ze droger en droger worden door UV-straling en het gebruik van de ruitenwissers.

Wist u dat…
Ruitenwissers gemiddeld zo’n 150.000 bewegingen maken voordat ze toe zijn aan vervanging? Niet zo gek dus dat de rubbers een keer uitdrogen!

Ruitenwissers stuiteren

Stuiterende ruitenwissers op uw ramen zijn erg storend. Ze maken geluid én ze drogen uw ruiten niet goed. Je krijgt hiermee te maken wanneer de ruitenwisser niet hard genoeg tegen de voorruit drukt en wanneer de rubbers zijn uitgedroogd. Snel vervangen dus! 

Tip! Voel eens aan de rubbers van uw ruitenwissers. Voelen ze uitgedroogd aan? Dan is dit het teken dat ze richting het einde van hun levensloop gaan.

Supertip: de slijtage indicator! 

Veel ruitenwissers hebben een handig hulpmiddel om te zien of ze toe zijn aan vervanging. Dit wordt de slijtage indicator genoemd en is een klein stickertje op de ruitenwisser. Dit stickertje verandert van kleur wanneer de ruitenwissers toe zijn aan vervanging. Welke kleur dat is, verschilt per ruitenwisser. In het instructieboekje van je auto staat waarschijnlijk welke kleur dat is. 

Hoe ruitenwissers vervangen?

Hoe moet ik mijn ruitenwissers vervangen?
Uw ruitenwissers vervangen kunt u natuurlijk laten doen door uw lokale garage of door een Glassdrive vestiging bij u in de buurt. Heeft u bijvoorbeeld autoruitschade, zoals een ster in de voorruit of een barst in de voorruit en moet uw voorruit vervangen worden? Laat dan ook uw ruitenwissers vervangen, zodat u weer helemaal veilig de weg op kan! 

Zelf uw ruitenwissers vervangen?

Wilt u liever zelf uw ruitenwissers vervangen? Ook dat is mogelijk, want zelf uw ruitenwissers vervangen is niet moeilijk met ons handige stappenplan! 

Stappenplan ruitenwissers vervangen

STAP 1 - Koop de juiste ruitenwissers

Zoek online of vraag aan uw garage welke ruitenwissers u nodig hebt voor uw auto. Het kan namelijk per auto verschillen welke ruitenwissers erop passen. 

STAP 2 - Til de ruitenwissers van de ruit af

Let op! De rubbers van de meeste ruitenwisser zitten vast aan metaal. Als je de rubbers verwijdert, kan het metaal krassen veroorzaken op de ruit. 

STAP 3 - Verwijder het ruitenwisserblad

Dit kun je doen door het clipje in te drukken en het blad naar beneden te schuiven tot je deze eraf kunt halen.

TIP! Verwijder niet direct beide bladen. Mocht je niet meer weten hoe de ruitenwisser hoort te zitten, kun je afkijken bij de ander.

STAP 4 - Schuif het nieuwe blad aan

Hoe je het oude blad net hebt verwijderd, kun je het nieuwe blad nu toevoegen. Schuif het nieuwe blad omhoog tot je een klik hoort. 

STAP 5 - Zet de ruitenwisserarm voorzichtig terug op de ruit

Houd de ruitenwisserarm goed vast, omdat deze nog wel eens wil terugschieten. 

TIP! Vergeet uw achterruit niet!

Wat kosten nieuwe ruitenwissers?

De kosten voor nieuwe ruitenwissers verschillen per merk, model en het voertuig, plus nog eventuele montagekosten wanneer u de ruitenwissers niet zelf monteert. Monteert u wel zelf de ruitenwissers? Dan kunt u rekening houden met een vanaf prijs á €20,-. Wilt u iets betere ruitenwissers dan betaalt u rond de €40,- en voor topkwaliteit ruitenwissers kunt u meer dan €60,- betalen.  

Levensduur van ruitenwissers verlengen

Hoe gaan ruitenwissers langer mee? Met deze tips verlengt u de levensduur van uw ruitenwissers!

TIP 1 - Maak uw ruitenwissers schoon

Maak uw ruitenwissers regelmatig schoon met warm water en een spons. Zeep is niet nodig. Als uw ruitenwissers langere periode niet worden schoongemaakt, hoopt vuil, vogelpoep en insecten zich op en kunnen uw ruitenwissers uw ruiten minder goed schoonmaken. 

TIP 2 - Zet uw ruitenwissers omhoog bij extreem weer

Bij extreem lage of hoge temperaturen is het beter voor de rubbers om niet in contact te komen met de ruit. Door vrieskou en extreme hitte gaat de kwaliteit van het rubber achteruit, waardoor de levensduur ook achteruit gaat. 

TIP 3 - Zorg altijd voor een natte ruit

Als u uw ruitenwissers gebruikt op een droge ruit, gaat de kwaliteit van de rubbers achteruit. Is uw ruit vies en droog? Gebruik dan altijd ruitensproeiervloeistof. 

TIP 4 - Pas op met ijs

IJs is de absolute nummer 1 vijand van ruitenwissers. IJs is harder en scherper dan ruitenwissers. Zet u uw ruitenwissers aan als uw voorruit is bevroren? Dan brengt u direct schade toe aan uw ruitenwissers en kunt u binnen de kortste keren uw ruitenwissers vervangen. Niet doen dus! Wacht tot uw ruit ijsvrij is. 

Terug naar overzicht

Wij waarderen uw feedback

Bel mij terug
Uw bericht is succesvol verstuurd. Wij nemen contact met u op.
Wij konden het bericht niet versturen, probeer opnieuw.

Vul je gegevens in en wij bellen je terug, op het door jouw gewenste tijdstip.

Uw gegevens worden door ons vertrouwelijk behandeld, door te klikken op Bel mij terug gaat u akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.